Poročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstaniPoročni in zaročni prstani

poročni prstani

zgodovina in simbolika poročnih prstanov

Poročni prstani so simbol večne pripadnosti inzvestobe ljubljeni osebi. Poročni prstani, izdelani pri nas, so unikatni in izdelani po Vaših željah. Lahko so iz belega, rumenega ali rdečega zlata, seveda pa je možna kombinacija izbranih dveh barv, ali pa kombinacija vseh treh barv zlata. V poročne prstane Vam po želji vstavimo naravne ali pa sintetične kamne. Med naravnimi je seveda najbolj zaželen diamant, brušen v briljantnem brusu, med sintetičnimi kamni pa je najpogostejši diamantu najbolj podoben kamen, to je cirkonija...

 

Poročni prstani so namenjeni vsakodnevnemu nošenju, zatorej naj bodo močni, da bodo lahko krasili Vaš prstanec vrsto let. Ob nenehni rabi pa se kakor vsak nakit poškodujejo tudi poročni prstani, zato smo Vam vedno na voljo, da prinesete svoje prstane k nam, in z veseljem jim bomo povrnili prvoten sijaj. Ta storitev je za Vas, ki nosite pri nas izdelan nakit, brezplačna. Kadarkoli!

 

ZGODOVINA IN SIMBOLIKA POROČNIH PRSTANOV

Najstarejši zapisi o izmenjavi poročnih prstanov pri poročnem obredu segajo v čas starega Egipta, približno 4800 let nazaj. Tedaj so prstan povezovali z nadnaravno in večno zvezo, katero veže neskončna ljubezen.

 

Rimljani so imeli drugačen pogled na podarjanje prstana. Namesto, da bi z darilom podarili večno zvestobo in ljubezen, so poročni prstan imeli za simbol lastništva izbranega dekleta. Ta tradicija se je nadaljevala do sredine 20. stoletja kot opomin na čase, ko so žensko obravnavali kot lastnino. Rimljani naj bi bili prvi, ki so v prstane tudi gravirali posvetila.

 

Okoli leta 860 so kristjani pričeli uporabljati poročni prstan ob sklenitvi zakonske zveze. To pa ni bil navaden obroček, kakršnega poznamo danes. Navadno je bil bogato okrašen z vgraviranimi golobi, citrami ali z dvema medsebojno povezanima rokama. Cerkev je takšne prstane označila za poganske in okoli 13. stoletja so postali zaročni in poročni prstani precej poenostavljeni. Njihov pomen naj bi bil bolj duhovno izražen. Posrečeno se je izrazil tedanji škof, ko je poročne prstane poimenoval »simbol zveze dveh src«.

 

Ko je nastopila II. Svetovna vojna, pa so možje za krajši ali daljši čas morali zapustiti svoje žene, zato so vse pogosteje začeli nositi poročne prstane. Prstan je namreč predstavljal viden in otipljiv spomin na sklenjeno zakonsko zvezo, kakor tudi na ljubljeno osebo. Ta sprva romantična gesta pa se je obdržala vse do danes, ko niso več le žene tiste, ki nosijo simbol večne ljubezni in predanosti, saj je vse več mož, ki s ponosom razkazujejo bleščeč obroček na svojem prstancu.

 

V mnogih državah, tudi v Sloveniji, poročni prstan nadenemo na prstanec leve roke. Ta običaj smo povzeli po Rimljanih, ki so verjeli, da je žila »vena amoris« (žila ljubezni) v prstancu leve roke direktno povezana s srcem, saj je leva roka bližje srcu.

 

Prepričanje, da se poročni prstan nadene na prstanec leve roke pa lahko izvira tudi iz obredne ceremonije same poroke. V zgodnjih krščanskih porokah so poročni prstan nosili na sredincu. Ko je duhovnik bral zakonske zaobljube, se je ob besedah »v imenu očeta, sina in svetega duha« s prstanom dotaknil palca, kazalca in sredinca. Ob besedi »amen« pa je prstan nataknil na naslednji prst, torej prstanec. S tem dejanjem je bila poroka sklenjena. Sčasoma se je zato levi prstanec uveljavil kot najprimernejši prst za poročni prstan, saj beseda »amen« izraža potrditev, pomeni : tako bodi.

 

Verovanje, da je vsak prst povezan z določenim planetom, pa ta običaj le še krepi. Levi prstanec je tako povezan s soncem. Osnovna barva zlata je rumena kakor sonce. Tudi zlato kot kovina v ljudski zgodovini in kulturi pripada soncu.

 

Zlato ima kemijsko oznako Au (Aurum), v prevodu pa pomeni rumen, rumeno. Pogosto se povezuje z latinsko besedo aurora, ki pomeni zarja, svitanje, vzhod. Slovansko poimenovanje - zoloto, zlato, pa je tesno povezano z indoevropsko besedo “sol”, ki pomeni sonce.

 

Vse to govori v prid temu, da nosimo zlate poročne prstane. Ko si par izmenja zlata prstana, drug drugemu podarjata veliko vrednost, ne le v zlatu, temveč sebe in svoje srce. Prstan je sklenjen krog, le-ta pa simbolizira večnost, nesmrtnost in celovitost. Kakor čas nima ne začetka in ne konca. Vrača se sam vase, tako kot življenje. Predstavlja pa tudi sonce in luno, ki sta alkimistična simbola za moški in ženski vidik v vesolju. Luknja v sredini ni le navaden prostor, pač pa simbolizira prehod oziroma vrata, ki vodijo do znanih in neznanih stvari in dogodkov. Zaokroženost prstana predstavlja večno ljubezen in nenehno obnavlja zaobljubo zakona.

 

MALO ZA ŠALO, MALO ZARES

 

Ali veste, zakaj se  poročni prstan nosi na prstancu?

Kitajska legenda lepo in prepričljivo razloži  ...

Palca predstavljata  starše.
Kazalca predstavljata brate in sestre.
Sredinec predstavlja osebo samo.
Prstanca predstavlja partnerski odnos.
Mezinca predstavljata otroke.

Dajte roke skupaj dlan ob dlan, nato sredinca stisnite skupaj, kot  je prikazano na sliki:

 

Roke

 

Poskusite razmakniti vaše palce ( starši), razmaknejo se, ker ne bi smeli  živeti  vedno z njimi. Ponovno jih dajte skupaj.

Poskusite razmakniti kazalca ( bratje in  sestre ), razmaknejo se, saj  imajo svoje življenjske poti…

Poskusite razmakniti mezinčke ( otroci ), razmaknejo se, ker otroci odraščajo in odhajajo. Ponovno jih dajte skupaj.

Končno, poskusite razmakniti prstanca ( par  -  partner ) in  presenečeni boste…  Nemogoče je to narediti ... 

 

Par je usodno povezan do zadnjega dne življenja in zato se poročni prstan nosi na prstancu!

 

 

 

poročni prstani

zgodovina in simbolika poročnih prstanov

Poročni prstani so simbol večne pripadnosti in
zvestobe ljubljeni osebi. Poročni prstani, izdelani
pri nas, so unikatni in izdelani po Vaših željah.
Lahko so iz belega, rumenega ali rdečega zlata,
seveda pa je možna kombinacija izbranih dveh barv,
ali pa kombinacija vseh treh barv zlata. V poročne prstane Vam po želji vstavimo naravne ali pa
sintetične kamne. Med naravnimi je seveda najbolj zaželen diamant, brušen v briljantnem brusu, med sintetičnimi kamni pa je najpogostejši diamantu
najbolj podoben kamen, to je cirkonija...

Galerija poročnih prstanov

želite kvalitetno in ugodno storitev? mi smo tukaj za vas že od leta 1972.

Poročna vabila

Nekaj idej, kako v verzih napisati vabilo

Dragi starši, sorodniki, prijatelji in znanci!
 
Samskega stanu je konec,
zazvonil poročni bo zvonec.
*Nevesta in žanin vabiva Vas,
da prisotni boste ves ta čas,
ko se bo odvijala prstanov daritev
in obilje hrane ter pijače pogostitev.
Bodite z nama ves pravljični dan,
ko proslavljala bova zakonski stan...

 *Vstvaite svoja imena

Izdelava spletnih strani: spletna agencija Creing 2014 vse pravice pridržane

Poročni prstani - zaročni prstani - graviranje - Umetnost ročne izdelave nakita - Zlatarstvo - Graverstvo Robert Grabušnik s.p.

Tel:+386(2)2519122 | Gsm: +386(41)874429